首页  /  看设计   /  景观  /  正文

阿尔巴尼亚地毯广场景观设计 | Casanova + Hernandez Architects

景观中国 2021-10-13
原创
  • 项目名称:
    阿尔巴尼亚地毯广场
  • 项目地点:
    阿尔巴尼亚,斯库台,希罗卡
  • 项目规模:
    30000 m2
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2020年
  • 图片来源:
    Jesus Hernandez,E. Zhabjaku, Orestia Kapidani

广场景观鸟瞰

The aerial view of the square © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_09_AERIAL_E Zhabjaku.jpg


希罗卡渔村坐落在斯库台湖畔,毗邻黑山。几个世纪以来,当地居民都临湖而居,男人们划着小船外出捕鱼,女人们则在家照料果园,编织手工地毯。原先的共产主义政体破坏了传统“私人式”的生活生产方式,最后以广泛弥漫在公众中的信任危机为终结,随后便进入一段失控的私有化与侵占公共空间的时期。由此,斯库台湖滨水区的公共空间被私人住宅、餐厅、私人停车场与售卖亭等非法建筑所占据。“阿尔巴尼亚地毯广场”清退了非法建筑物,开拓了湖面的景观视野,打造出具有地域特色的公共活力空间,将湖滨区再次变为全民共享。

Shiroka is a fishing village located on the shores of Shkodra Lake, near the border with Montenegro. Its inhabitants lived for centuries from the lake, men fishing with small rowboats and women tending orchards and weaving carpets by hand. The reaction to the end of a communist regime that had deprived citizens of living from traditional “private” activities was widespread mistrust in the public sphere, which led to a period characterized by uncontrolled occupation and privatization of public space. As result, the public space of the waterfront of Shkodra lake was occupied with illegal constructions such as private houses, restaurants, private parking areas, and kiosks. “Albanian Carpet” returns the waterfront to the citizens demolishing the illegal constructions, opening the views over the lake, and creating an alive public space with a domestic character.


斯库台湖面优美风光

Graceful scenery of Shkodra Lake © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_05_BRIDGE_J Hernandez.jpg


“阿尔巴尼亚地毯广场”项目不仅是对希罗卡滨湖景观进行外观与功能上的重建,还希望重塑人们对公共空间的归属感和连接感。项目设计的灵感来源于阿尔巴尼亚的传统民居样式:不同的开放式房间组成一幢大房屋,尤以长条U型凳为其显著特色,可供家庭成员坐、躺、甚至小憩。这些“房间”能欣赏到湖面的开阔景致,也激发了人们对空间的多样化使用,比如作为游乐室、野餐室、休息室、露天剧场或渔夫屋等。

The “Albanian Carpet” project not only aims to physically and functionally restore Shiroka waterfront but also to rebuild the feeling of belonging and attachment to the public space, which is conceived as a large house made of different open rooms inspired by the traditional Albanian room (ODA), characterized by a long, low U-shaped bench where family members seat, lay and even sleep. These rooms open the views over the lake and stimulate citizen's interaction with different uses such as playground room, picnic room, lounge room, amphitheater, and the fisherman's room.


各个“房间”

The rooms © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_01_AERIAL_E Zhabjaku.jpg

游乐室

The playground room © Orestia Kapidani

CHA_SHIROKA_15_PLAYGROUND_O Kapidani.jpg

野餐室

The picnic room © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_11_PICNIC_J Hernandez.jpg

休息室

The lounge room © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_03_MORPHEUS_J Hernandez.jpg

夕阳下的露天剧场

The sunset amphitheater © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_06_AERIAL VIEW_E Zhabjaku.jpg

渔夫屋

The fisherman’s room © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_04_FISHERMEN_J Hernandez.jpg

儿童游乐区

The children’s area © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_10_CHILDREN AREA_J Hernandez.jpg


广场里的U型空间内部是内敛宁静的,由木材制成;其外部则是由石材制成,石阶可用作座椅,从而将中央广场变成为了一座临时剧场。铺装、座椅、台阶均由黑色与白色的花岗岩按照阿尔巴尼亚传统手工地毯的纹饰花样铺设,为公共空间营造出独一无二的氛围感与地域标识性。

The interior side of the U-shaped rooms is introverted and made of wood while the exterior is made of stone and forms steps for seating that transform the central square into an improvised theater. Pavement, seats, and steps are covered with black and white granite stones following the traditional pattern of the Albanian carpets, which provides a unique and domestic identity to the public space.


面向湖面美景的U型石阶可用作座椅

The U-shaped stone steps could be used as seats, facing the beautiful lake scenery. © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_07_AUDITORIUM_J Hernandez.jpg

阿尔巴尼亚传统地毯纹样的铺装形式

Pavement follows the traditional pattern of the Albanian carpet. © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_13_STREET VIEW_E Zhabjaku.jpg

黑白分明的格子,统一的铺装形式

Black and white granite stones, unified pavement form © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_12_STREET AERIAL_E Zhabjaku.jpg


原有的大型树木被保留下来,并融入到广场的设计中。新的小树苗种植在开敞空间内,为座椅区和游乐区提供了荫凉。广场的中心区域未种植任何苗木,也没有市政设施,从而为举行各类公共活动预留了足够的空间。

The large existing trees are preserved and integrated into the design of the square. New small trees are planted in the open rooms to bring shadows to the seating and playing areas. The center of the square has been kept free of trees and urban elements to allow public events.


原有的树木被保留下来

The existing trees are preserved. © E. Zhabjaku

CHA_SHIROKA_16_PAVEMENT_E Zhabjaku.jpg

开阔的广场中心区域为各类活动提供了足够的空间

The central area of the square provides enough space for various activities. © Jesus Hernandez


希罗卡的滨水区摇身一变,成为以行人为主的广场空间,最大程度地限制了车辆往来的干扰。整个村庄的中轴线变为共享的步道空间。村庄的出入口处设有游客停车区,从而鼓励大家步行参观村庄。

The waterfront of Shiroka is transformed into a pedestrian-oriented square, minimizing the circulation and presence of cars. The whole central axis of the entire village is transformed into a share-pavement area. A new parking for visitors at the entrance of the village encourages the visit of the village by foot.


以行人为主的广场

The pedestrian-oriented square © Orestia Kapidani

CHA_SHIROKA_14_PROMENADE_O Kapidani.jpg

市政基础设施——自行车停放区

Municipal Infrastructure —— vehicle blocks © Jesus Hernandez

CHA_SHIROKA_17_URBAN ELEMENTS_J Hernandez.jpg

总体平面图

The overall masterplan © Casanova+Hernandez Architects

CHA_SHIROKA_DRAWINGS_BIG PLAN.jpg

广场细节平面图

The square detail plan © Casanova+Hernandez Architects

CHA_SHIROKA_DRAWINGS_DETAILED SQUARE PLAN.jpg

市政设施设计图

Urban elements design drawing © Casanova+Hernandez Architects

CHA_SHIROKA_DRAWINGS_URBAN ELEMENTS.jpg





项目信息

项目名称:阿尔巴尼亚地毯广场

工作室名称:Casanova+Hernandez Architects

工作室官网:http://www.casanova-hernandez.com/

联系邮箱:contact@casanova-hernandez.com

项目地址:阿尔巴尼亚,斯库台,希罗卡

建成时间:2020年

建造面积:30000 m2

其他参与者(工程):Sphaera

图片来源:Jesus Hernandez,E. Zhabjaku, Orestia Kapidani

Project name: Albanian Carpet

Company name: Casanova+Hernandez Architects

Website: http://www.casanova-hernandez.com/

Contact e-mail: contact@casanova-hernandez.com 

Project location: Shiroka,Shkodra,Albanian

Completion Year: 2020

Building area (m²): 30000 m2

Other participants (Engineering): Sphaera

Photo credits: Jesus Hernandez,E. Zhabjaku, Orestia Kapidani



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


1

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目