首页  /  看设计   /  景观  /  正文

森林之径,西班牙Roques Blanques公墓扩建区景观设计 | BATLLE I ROIG

BatlleiRoig 2021-08-20
原创
  • 项目名称:
    森林之径——科尔赛罗拉自然公园的Roques Blanques大都会公墓扩建
  • 项目地点:
    巴塞罗那埃尔帕皮奥尔Roques Blanques区
  • 项目规模:
    8,633 m²
  • 设计公司:
  • 委托方:
    GIC–Altima
  • 建成时间:
    2020
  • 图片来源:
    Jordi Surroca, Batlleiroig

该项目所在白石区(Roques Blanques)公墓位于巴塞罗那埃尔帕皮奥尔市(El Papiol)的科尔赛罗拉自然公园(Collserola Natural Park)内。项目打造了一块大型狭长的绿色台地,名为“森林之径”的步行小径蜿蜒其间,体现了对科尔赛罗拉公园自然环境的尊重和保护。

The project is located in the Roques Blanques regional cemetery in the municipality of Papiol in Barcelona, within the Collserola Natural Park. The intervention consists of generating a large, very elongated green terrace with a path, the ‘Path of the Forest’. An intervention based on respect and conservation of the environment in the natural setting of the Collserola Park. 


▼视频

video © Arquitectura Filmada

▼尊重和保护科尔赛罗拉公园的自然环境

Respecting and conserving the environment in the natural setting of the Collserola Park © Jordi Surroca

507_01_Jordi Surroca.jpeg

▼用原木、树枝和泥土建造而成的生态构筑物

A ecological engineering constructions built from logs, branches and earth © Jordi Surroca

507_05_Jordi Surroca.jpeg


设计团队利用基于生物工程技术的创新系统,设计了“森林之径和蝴蝶花园”。埋葬骨灰的构筑物形式新颖且生态友好,与环境十分契合,在一个生物降解周期内能够100%地降解骨灰。同时它也是护坡结构,在空间的交界处利用技术手段将死亡与生命连接在一起:100%生物降解的骨灰处理方法与森林的自然演替过程,共同组成了场地的双重“生命框架”。这项设计灵感源于海狸,它们用原木、树枝和泥土建造的庇护所是真正的生态工程建筑。

An ecological, attractive and suitable construction for the burial of the ashes, which biodegrades 100% in one generation. An innovative system based on bio-engineering applied to the landscape is proposed to create ‘the Forest Path and the Butterfly Garden’. The place where the ashes are deposited is the element of containment of the land. A technical margin that combines dead and living materials: the double ‘living framework’ as a 100% biodegradable solution that adapts to the natural dynamics of the forest. Learning from beavers, who build their shelters from logs, branches and earth, generating true ecological engineering constructions. 


▼埋葬骨灰的构筑物能够100%地降解骨灰

Burial construction biodegrades 100% in one generation © Jordi Surroca

507_02_Jordi Surroca.jpeg

▼构筑物起到护坡的作用

The place where the ashes are deposited is the element of containment of the land © Jordi Surroca

507_03_Jordi Surroca.jpeg

▼设计灵感来自海狸的巢穴

Design inspired by beavers  © Jordi Surroca

507_07_Jordi Surroca.jpeg

507_06_Jordi Surroca.jpeg

▼适应地形的森林之径

The Forest Path adapted to the land © Jordi Surroca

507_04_Jordi Surroca.jpeg

▼森林之径截面图

The section of foot path © batlleiroig
batlleiroig-507_03.jpg


蝴蝶花园是与逝者告别的空间,它借用科尔赛罗拉自然公园丰富的物种资源,营造出充满生命力的环境。在这个新的群落生境里,植物根系固定土壤并保持水分,植物的枝叶和果实散发气味,吸引昆虫和小动物,并为它们提供食物。设计遵循“摇篮到摇篮(Cradle to Cradle)”的理念,致力于实现循环经济和零碳足迹的景观,消除废弃物。项目不仅使现有的森林和自然公园重焕生机,而且还提升了市民自然保护的意识。

The place where to say goodbye to the deceased becomes a Butterfly Garden. An enhancing margin of biodiversity that revitalizes the spaces of use of the Collserola Natural Park. A new biotope for insects and small animals where plant roots fix the soil and retain moisture, and where plants and odors provide food. The design follows ‘Cradle to Cradle’ principles, favoring a circular economy, a zero carbon footprint intervention, generating no residue. Regenerating the existing forest and reactivating life in the natural park, helping to raise awareness among citizens.


▼蝴蝶种类和引蝶植物

The species of butterflies and butterfly plant © batlleiroig

batlleiroig-507_04.jpg

▼提升生境边缘的物种多样性

An enhancing margin of biodiversity © Jordi Surroca

507_08_Jordi Surroca.jpeg

▼新的群落生境能吸引昆虫和小动物

A new biotope for insects and small animals © Jordi Surroca

507_09_Jordi Surroca.jpeg

507_10_Jordi Surroca.jpeg

▼修复计划使森林重焕生机

The intervention regenerates the existing forest © Jordi Surroca

507_11_Jordi Surroca.jpeg

▼宁静的环境让人们接近自然

Calm atmophere helps citizens to get close to nature © Jordi Surroca

507_12_Jordi Surroca.jpeg

507_13_Jordi Surroca.jpeg

▼总平面图

Site plan © batlleiroig

batlleiroig-507_01.jpg

▼绿色台地平面图

Green terrace plan © batlleiroig

batlleiroig-507_02.jpg



项目基本信息

项目名称: 森林之径——科尔赛罗拉自然公园的Roques Blanques大都会公墓扩建

项目地点: 巴塞罗那埃尔帕皮奥尔Roques Blanques区 

项目规模: 8,633 m²

委托方: GIC–Altima

开始到建成时间: 2017-2020

设计团队: Livia Valentini–建筑,Carmen Guerrero–景观,Dolors Feu–农艺工程和景观,Marta Sanz–建筑,Elisabeth Torregrosa,Laura Luque–建筑工程

合作方:Naturalea–生物工程和景观修复技术咨询,Cave Terram–环境咨询,WorldNature–自然保护和环保意识咨询

承建方:Naturalea, Petit Excavations, SANTIN 景观园艺

图片来源:Jordi Surroca, Batlleiroig

Client: GIC - Altima Area: 8.633 m² Location: Roques Blanques Regional Cemetery, El Papiol, Barcelona Start and finish date: 2017 — 2020 Team: Livia Valentini, Carmen Guerrero - Architects and landscape architects / Dolors Feu - Agricultural engineer and landscape architect / Marta Sanz - Architect / Elisabeth Torregrosa, Laura Luque - Building engineers

Collaborators: Naturalea - Consultant in bioengineering and landscape rehabilitation techniques / Cave Terram - Environmental Consultant / WorldNature - Consultant in nature conservation and environmental awareness Builder: Naturalea, Petit Excavations, SANTIN Gardening and landscape


编译:申瑞琪

版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目