首页  /  看设计   /  景观  /  正文

伦敦芬彻奇街120号屋顶花园景观设计 | Latz + Partner

LATZ+PARTNER 2021-08-18
原创
  • 项目名称:
    伦敦芬彻奇街120号屋顶花园
  • 项目地点:
    英国伦敦
  • 项目规模:
    2200 m²
  • 设计公司:
  • 委托方:
    Latz + Partner, Dirk Lindner
  • 建成时间:
    2019
  • 所获奖项:
    2020 Green Good Design Award 2020 (2020年度绿色好设计奖),2020 第十一届园冶杯市政园林金奖

这座伦敦最大的屋顶花园位于芬彻奇街120号办公楼上,是建筑的重要组成部分。花园向公众免费开放,且无需预约。它为伦敦的上班族、民众以及游客提供了一处独特且舒适的休闲场所和开放空间。

The City of London’s largest roof top public space. A garden for everyone high above the roofs of London, THE GARDEN AT 120 is a prominent part on top of the office development “120 Fenchurch Avenue”. At the same time, it is the City of London’s largest roof top public space. The garden is free for members of the public to visit, with no booking required. It offers an exclusive retreat and an exceptional open space for the local office workers, Londoners and visitors alike. 


▼位于办公楼顶的城市绿洲

An urban oasis on the roof of an offfice building © Dirk Lindner

12_DL-EPA-FAV-7544-online.jpg


花园有着晶体般的外轮廓造型,与建筑的形态语言相呼应,此外种植池、铺装、水景以及遮阳棚等设施也沿用了相似的设计语言。屋面层巧妙地利用高差来塑造不同层次的景观,并解决了屋顶的排水问题。地面铺装采用约克石(Yorkstone)作为主要材料,凸显花园公共开放空间的属性。

The crystalline shapes of the garden reflect the language of the architecture. The forms are taken up in the arrangement of the planting beds, surfacing, water feature and the pergola structure. Even the floor is folded to create a landscape on the roof that varies in height, solving the surface water drainage and creating different levels. The Yorkstone used as paving takes up the materiality of the footways on ground floor level to underline the garden being a public open space. 


▼晶体般的外轮廓造型下丰富的城市视野和舒适的公共空间 

Rich city view and comfortable public space under the crystalline shapes © Latz + Partner

02_FENS_View_L+P.jpg


为了解决屋顶难以种植树木的问题,设计团队为这座15层高的建筑建造了皇冠般的廊架。紫藤攀附其上,洒下一片绿荫,为夏日艳阳下的人们提供遮蔽,同时勾勒出伦敦天际线的非凡景色。为了让紫藤健康生长,设计团队在部分铺装下增设了特殊的基质层。

The Pergola structure crowns the building on the 15th floor where trees would have been likely to fail. The supports are designed to become the wisteria trunks of this green canopy that surrounds the visitors in summer by lush green, giving shade and framing extraordinary views of the London skyline. To ensure healthy growth of the wisteria a special substrate even extends partially beneath the paving. 


▼晶体造型的构架与城市景观相呼应

The structure of the crystalline shape echoes the urban landscape © Dirk Lindner

04_DL-EPA-FAV-4853-online.jpg

▼材料的对比,显示了公共和开放空间的属性

The contrast of materials shows the garden being a public and open space © Latz + Partner

05__FENS_DIGI 2019-9291_L+P_300_ps.jpg

▼郁郁葱葱的绿植和有紫藤攀附的廊架为游客带来亲密氛围

Lush green plants and wisteria-clad pergola bring an intimate atmosphere to visitors © Dirk Lindner

06_DL-EPA-FAV-2961-online.jpg 07_DL-EPA-FAV-3321-online.jpg

▼廊架丰富了屋顶空间,同时也突出了城市风景

The Pergola enriches the roof space and highlight the city scenery as well © Dirk Lindner

08_DL-EPA-FAV-3496-online.jpg


此外,两个廊架的金属结构还延伸到了屋顶的大型技术设备房上方,隐藏了设备通风口,防止其被邻近高层建筑中的人们看到。屋顶设施的墙体上爬满攀援植物,让建筑完全融入花园之中,并围合成有安全感的休憩空间。 

The metal structure of the two pergola frames also extends over large technical plant spaces and hide away the air intakes from the view of neighbouring high-rise buildings. The walls enclosing the roof facilities have been integrated into the garden design and amended to spatially improve the situation. The enclosures are turned into attractive greened walls that create protected seating opportunities. 


▼廊架和植被美化了庞大的设备房和屋顶设施

Pergola and planting hide roof facilities © Latz + Partner

09_IMG_9359_L+P.jpg

10_IMG_9369_L+P.jpg

▼被植被点缀的墙面

Walls with planting © Latz + Partner

11_IMG_9410_L+P.jpg


花园借助一处水景池巧妙地处理了高差,同时水池的边缘还可作为座椅。平静的水面映射着蓝天,带来丝丝凉意,郁郁葱葱的绿植给这座都市上空带来一份别样的亲密氛围。

A water basin structures the space spatially into a terrace and a seating zone. The calm surface reflects the sky, brings in cooling and conveys an intimate garden atmosphere along with the lush planting. 


▼水景池巧妙地划分空间,提供了绝佳的瞭望和闲坐机会

The water basin structures cleverly divide the space, providing excellent opportunities for sitting and looking out © Dirk Lindner

03_DL-EPA-FAV-3389-online.jpg

▼设计理念与回应

Design philosophy and response © Latz + Partner

02_FENS_Urban Oasis_L+P.jpg

 



项目名称: 伦敦芬彻奇街120号屋顶花园

项目地点: 英国伦敦

项目规模: 2200 m²

设计公司: LATZ+PARTNER 拉茨与合伙人景观规划事务所

委托方: Saxon Land BV c/o Greycoat CORE Real Estate LLP

建成时间: 2019

主创设计师: Tilman Latz

设计团队: Marcus Rindt

合作方:Eric Parry Architects (Architect), LUC Land Use Consultants (Construction management)

图片来源:Latz + Partner, Dirk Lindner

荣获奖项:2020 Green Good Design Award 2020 (2020年度绿色好设计奖),2020 第十一届园冶杯市政园林金奖


Project Name: THE GARDEN AT 120

Project location: London, UK

Gross Built Area: 2200 m

Architecture Firm: LATZ+PARTNER

Clients: Saxon Land BV c/o Greycoat CORE Real Estate LLP

Completion Year: 2019

Lead Architects: Tilman Latz

Design Team: Marcus Rindt

Cooperation: Eric Parry Architects (Architect), LUC Land Use Consultants (Construction management)

Photo credits: Latz + Partner, Dirk Lindner

Awards: Green Good Design Award 2020; The 11th Yuanye Awards Civil Landscape Gold Award 2020



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目