首页  /  看设计   /  景观  /  正文

上海山栖谷隐景观设计 | 瀚世国际设计

瀚世国际设计 2021-10-15
原创
  • 项目名称:
    山栖谷隐
  • 项目地点:
    上海
  • 项目规模:
    4977㎡
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    禾邑精造
  • 图片来源:
    孙建亚、赖连取

不谈奢华,只谈生活;不知何时开始值得炫耀的生活是猫在家园里的时光,玉宇琼楼不如家园里的满庭芬芳,最高级的享受在日常,宅子院子都只能说明是个容器,家园一直以来是我们对土地的依恋与向往。

We don’t talk about luxury, only about life; I don’t know from what time the life worth showing off is the time to stay at home lazily, the elegant building is not comparable to the full fragrance in the home, the highest level of enjoyment is in the everyday life, the mansion yard can only be described as a container, the home has always been our attachment and aspiration to the land.


▼绿意盎然的场地空间©孙建亚

Green space in this project ©Sun Jianya



坐山 坐水 坐林

Stay in the mountains, stay on the water, stay in the forest


这个宅子不应该是被造出来,而是应该是种在这峰峰连连北来园,水杉林的大环抱坐着望向南,天光与绿茵依着南湖,还有隐入寻声而入的廊枫林,沁入心脾的绿、泉水、花木峥嵘的山涧,依水亭坐望山林的湖水,回眸在水一方的我。 

This mansion should not be created, but should be planted in this garden, the great embrace of the metasequoia forest sat looking south, the sky and green grass follow the South Lake,there are also hidden sound into the maple forest,The green 、The spring water、Flowers and treesemerged mountain stream,sitting in the water pavilion looking at the lake in the mountains, looking back at me on the water side.


▼林中休憩  

Stay in the forest

摄影师赖连取12.jpg

▼临水而依 

Stay on the water

d0d6706644d50e829d6847d7a060f1b.jpg

▼依山而坐 

Stay in the mountains

摄影师赖连取 (3).jpg



家族庄园的布局 然后把建筑镶嵌在大自然里

The layout for a family estate,set the building in nature


项目地位于上海设计面积有4977平方米,场地的面积足够大而且南面有湖西面又有河,虽然是家庭居住的地方但是我们更想上一层次的设定成家族庄园的布局,将来经常会有朋友家庭亲子聚会等活动,所以景观设计不仅仅需满足视觉美观,作为室内延伸的使用在布局上需要为业主提供生活所需的一系列 “花园房间”来满足不同亲友群活动功能的需求。

The project site is located in Shanghai with a design area of 5,000 square meters, the site area is large enough,there is a lake to the south and a river to the west, although it is a family living place but we would like to reach a higher level of layout as a family estate.There will often be friends and family gatherings and other activities in the future, so the landscape design not only needs to satisfy the visual aesthetics, as an indoor extension , the place needs to provide the owners with a series of “garden rooms” required for life to meet the needs of different family and friends group activities.


▼项目平面  

Master plan of the project

3.jpg

▼私密感大门©孙建亚

A strong sense of privacy of the gate

58184A8EECA150D842F02A3BC992E5E8.jpg

54050D807765F5E01EBEF36AE05F34E3.jpg

▼坡地景观 ©赖连取

View of the slope area ©Lai Lianqu

摄影师赖连取5.jpg


在进行一个项目的时候,我们大部分时间是用来讨论如何整理环境,整理可用的现有资源预留好可用资源、分析周围环境、视线,把现有的良好条件以及不足的环境条件统一整理,然后把建筑镶嵌在大自然里。平面上看大体分为四个部分;第一印象是入口,从入口开始整理,此项目的大门离旁边住户门比较近,所以我们准备做一个私密感比较强的大门,看起来不明显但又很大气。把原有的落叶树和常绿树的位置移动和调整以树来隐匿房子,把门放在绿篱里面做一个很深的绿篱,让门看起来很隐秘很深邃增加私密性,有深宅大院的感觉。

When working on a project, we spend most of our time discussing how to organize the surroundings, organize and reserve the available resources, analyze the surrounding environment, view lines, organize the existing good conditions as well as the insufficient environmental conditions, and then integrate the building into the nature. Our project is divided into four parts; the first part is the entrance, from the entrance, the gate of this project is close to the door of the next house, so we are going to make a gate with a strong sense of privacy, which seems inconspicuous but elegant. The original deciduous trees and evergreen trees were moved and adjusted to conceal the house by trees, and the door was placed inside the hedge to make a deep hedge, so that the door looks very secretive and hidden to increase the privacy and the feeling of a grand house.


▼会客空间 ©赖连取

Viewing area ©Lai Lianqu

ef095b0e133745ba17773fe86f09971.jpg

▼会客空间 ©孙建亚

Viewingarea©SunJianya 

摄影师孙建亚5.jpg



东院如江浙附近自然山坡一般,有着山边丘陵地枫林的地形样貌

The east courtyard is similar to the typical natural hillside near Jiangsu and Zhejiang,with the topographic of maple forest on the hillside and hilly land


东院是一个长长曲曲的走廊一直转折延伸到南院松亭,也是场地中人造环境逐步走向自然环境最佳的动线,比如廊的侧围墙用山水延伸的概念,在细节处理上提出边界花台上贴上石皮种层层叠叠的枫树,留缝让苔藓从石皮缝中长出来衔接,这样的围墙就像是江浙附近自然的山坡一般,富有着山边丘陵地枫林的气氛,潺潺溪水清澈见底波光粼粼,远处水涧流淌的声音也吸引一步步走向山间的静坐的湖边松亭,由远而近的水声也让庭院有更深一层的院落层次感受,走到廊道的尽头是山泉水从石壁中涌流,心情也由城市的喧嚣转为山林的宁静。

The east courtyard is a long and winding corridor extending to the South courtyard pine pavilion. which is also the best route for the man-made environment to gradually move towards the natural environment. For example, the side wall of the corridor uses the concept of landscape extension. In terms of detail treatment, it is proposed to stick stone skin species of maple trees on the border flower platform, and leave joints for moss to grow out of the stone skin joints, such a wall is like a natural hillside near Jiangsu and Zhejiang, full of the atmosphere of maple forest on the hillside and hilly land,the gurgling stream is clear and sparkling, and the sound of water flowing in the distance also attracts step by step to the sedentary lakeside pine pavilion in the mountains, and the sound of the water from afar makes the courtyard have a deeper level of feeling,at the end of the corridor, mountain spring water flows from the stone walls, and the mood changes from the noise of the city to the tranquility of the mountains and forests.


▼枫林长廊效果图 

The maple corridor rendering

枫林长廊效果图.jpg

▼曲折长廊 

A long and winding corridor

C83B4FC927E67F12AF4C3E67EA37F6C7.jpg

▼随长廊漫步至松亭 

A long and winding corridor

c238b390515ff022631363acff3c9db.jpg

▼东院一角 

A glance of the east courtyard

5f33464caa16782ff30e09a6750fb6a.jpg



将北院土地雕塑成山脉的形状,整座房子稳稳坐在山林间

In the north courtyard, we sculpted the land into the shape of mountain range, and the whole house sits firmly among the mountains and forests.


把地形整成山脉以后每一个窗子看出去都是满满绿意的山林画卷,好像这个土地是原本就存在的一个山脉,我们只是把它整理出来整理成庭园,整理成房子可以依托的一块平台地形,山坡上满满的杜鹃花及苔藓土地与原有的大树连接在一起,形成一个连绵不绝的山坡稳居山林间。

After we make the terrain into mountains, every window is full of greenery, it seems that this land is an existing mountain range. We just sort it out into a garden and a platform terrain on which the house can rely, the hillside is full of Rhododendron and moss, the land is connected with the original trees, forming a continuous hillside that sits steadily among the mountains and forests.


▼窗外一景 ©赖连取

View from the window ©Lai Lianqu

BEDDDA9A58E547804433B0161C6457A5.jpg

▼山林画卷

An existing mountain range

BF686365C4E31CA42C909ECC09C550E2.jpg

IMG_6389.jpg

▼房子依托在平台地形上 ©孙建亚

A platform terrain on which the house can rely ©Sun Jianya

IMG_6390.jpg

摄影师孙建亚11.jpg

摄影师赖连取4.jpg

▼盛开的杜鹃花 ©孙建亚

Rhododendron blossom ©Sun  Jianya 

摄影师孙建亚 (2).jpg

摄影师孙建亚16.jpg



西院是一个享受田园乐趣"后厨花园" 

The West courtyard is a "kitchen garden" for enjoying pastoral fun


我们也希望不只是一个菜园而是一个家人相处的地方,让孩子亲近自然体验生活的地方,利用紧邻西面的边界小树林把菜园连接起来用地形造出略高小坡让人更方便农作,在树林包被下是一个相对独立的空间,满足孩子森林探险摘菜玩泥的一个空间。

We also hope that it is not just a vegetable garden, but a place for families to get along with each other, so that children can get close to nature and experience life. We use the border groves close to the west to connect the vegetable gardens, and create slightly higher slopes with the terrain to make farming more convenient.under the forest cover, it is a relatively independent space to meet children's forest exploration, pick vegetables and play with mud.


▼庭院菜园 ©赖连取

View from the window ©Lai Lianqu

12af886215e89bf839b160222749788.jpg

▼花园施工 ©孙建亚

Construction process ©Sun Jianya

摄影师孙建亚7.jpg



南院是整个生活的核心

The South courtyard is the hear of the whole life


泳池畔是很棒的一个亲子游戏空间以及可以举办很多的聚会活动,空间宽敞而伸展视线可以到达最远处的森林。整个建筑物因为这个大的南院显出庄园气派壮阔的景象,场地气势磅礴可以见到整个天空从日出到夕阳。有早晨迷雾跟傍晚的彩霞,夜间更有美丽的星光以及月升月落,而夜间游泳池发射出的蓝色光茫配上建筑金灿灿的金色多宝盒,让整个花园弥漫着一个神秘而雀跃的绮丽景色。南苑远处依托着湖泊是一个可以席地而坐静坐湖岸边上的小岛,到松亭仿佛脱离家的围篱到了遗世独立山中溪湖边。

The poolside is a great space for family games and parties, with a spacious and expansive view to the forest at the far end. The entire building has a magnificent view of the estate because of the large south courtyard, and the grounds are majestic with views of the entire sky from sunrise to sunset. There are morning fog and rosy clouds in the evening. and at night there are beautiful starlight and moonrise and moonset, and the blue light emitted from the swimming pool at night with the golden building , so that the whole garden is filled with a mysterious and beautiful scenery. At the far end of the South Garden, the lake is a small island where you can sit on the shore of the lake, and it is as if you have left the fence of your home and gone to the stream and lake in the mountains.


▼泳池周围©赖连取

Surroundings of the pool area ©Lai Lianqu

IMG_6366.jpg

IMG_6401(1).jpg

▼泳池周围©孙建亚

Surroundings of the pool area ©Sun Jianya 

eede5e41eb2497b4a91f609cc61f2c4.jpg

摄影师孙建亚 (3).jpg

▼夕阳下的泳池©孙建亚

Sunset of the pool area ©Sun Jianya

摄影师孙建亚8.jpg


绿-是我们依恋的土地 ,田-我们尝到光合作用的甜美,夜里的水-像极了发光宝石的绿,伴月的松  应是诗人酒杯里的画-我们的生活,是山栖谷隐。

Green-is the land we are attached to, the field - we taste the sweetness of photosynthesis,the water at night - like the green of a luminous gem,the pine with the moon should be the painting in the poet's wine glass - our life,is the mountain dwelling and the hidden valley.


▼绿意点缀庭院之中

Green space in this project

摄影师孙建亚13.jpg

0326d8bb44be5390d8d274f38bcf5df.jpg

▼绿意盎然的场地空间 ©赖连取

Green space in this project ©Lai Lianqu

摄影师赖连取11 (2).jpg

▼绿意盎然的场地空间©孙建亚

Green space in this project ©Sun Jianya

E2B70B0DDD6CC028A3190459079F6D64.jpg

▼项目平立剖

Master plan, vector plan and section plan of the project

3  山栖谷隐项目平立剖_页面_3_副本.jpg 


项目信息

项目名称:山栖谷隐

设计方:瀚世景观规划设计(上海)有限公司  简称:瀚世国际设计

设计团队:赖连取、胡强、王慧、吴月红

联系邮箱:595745276@qq.com

建筑及室内:亚邑设计  孙建亚

施工:禾邑精造

项目位置:上海

景观面积:4977㎡

景观完工时间:2021年6月完工

摄影师:孙建亚、赖连取

Project Name: Shanqi Gu Yin

Design company: HANCS Landscape Planning and Design (Shanghai) Co.简称:HANCS

Design team :Lai Lianqu, Hu Qiang, Wang Hui, Wu Yuehong

Contact email:595745276@qq.com

Architecture and interior:Yayi Design

Construction: Heyi deco

Project Location: Shanghai

Landscape area: 4977㎡

Landscape completion date: June 2021

Photographer: Sun Jianya, Lai Lianqu

 

版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757

0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 上海崇明县
  • www.cila.cn/templet/85447/