首页  /  看设计   /  景观  /  正文

缅甸竹操场景观装置设计 | Blue Temple

BlueTemple 2021-09-14
原创
  • 项目名称:
    竹操场
  • 项目地点:
    缅甸
  • 项目规模:
    95 m²
  • 设计公司:
  • 建成时间:
    2019年
  • 图片来源:
    Matias Bercovich 视频来源:Александр Дыль

▼项目视频

Video © Александр Дыль

▼项目全景

Overall views © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-6.jpg

blue-temple-bamboo-playground-3.jpg

blue-temple-bamboo-playground-4.jpg

▼竹建筑成为孩子们玩乐的好去处

The bamboo construction becomes a paradise for children © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-7.jpg

blue-temple-bamboo-playground-17.jpg


项目实现了双重功能:一方面,它使学校的操场成为了兼具交互性与游乐性的界面。竹构筑物如缎带般从地面一路蜿蜒至屋顶,孩子们既可以在构筑物顶部玩耍,也可以在其周边或者底部活动。另一方面,项目为城市带来了未经规划的非正式公共空间。随着时间的推移,场地内的地上排水管道将成为一条步行通道。出于安全和美观的考虑,我们为构筑物设置了夜间照明,使其如雕塑般矗立在校园景观内,成为营造场所性的重要地标。

The construction serves 2 different functions. On one side, the school playground becomes an interactive and playful surface, a sort of ribbon that starts as a floor and morphs into a roof, kids can play on top, around and underneath the structure. On the other side, the design is addressing an unconsidered and informal public space in the city; an above ground water pipeline that over time be-came a pedestrian highway; by providing it with lighting at night for safety and aesthetic purposes, the structure also stands in the landscape as a sculpture, a landmark to create a sense of place.


▼孩子们在构筑物的底部和周围玩耍

kids play around and underneath the structure © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-15.jpg

blue-temple-bamboo-playground-16.jpg

blue-temple-bamboo-playground-18.jpg

blue-temple-bamboo-playground-19.jpg

blue-temple-bamboo-playground-20.jpg

▼场地内的排水管道,独特的步行通道

the above ground water pipeline,as well as the unique pedestrian highway © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-1.jpg

blue-temple-bamboo-playground-2.jpg


来自香港设计信托基金会的种子基金帮助我们实现了这个项目。我们同缅甸竹技术专家Kyaw Zin Latt开展合作,他是“缅甸仁爱之家”项目的承包商。他参与了构筑物的结构设计,对合适竹品种的选择和不同部位连接构件的运用提出了建议。在建造开始之前,他还制作了1:1的方案模型以便推敲设计构思。为了方便工人理解建造工序,我们没有绘制任何图纸,而只以建筑模型作为依据,通过1:50尺度的模型将结构可视化,并在模型上标记尺寸。对于一些建造细节,我们绘制了小的图示来补充说明。

Our project received a seed grant from Design Trust in Hong Kong that allowed the project to take shape. We worked together with Kyaw Zin Latt, a Myanmar bamboo technician, also contractor for ‘Habitat for Humanity Myanmar’. He was also involved in the design of the structure, by either suggesting different joints to be used, which bamboo species were appropriate, prototyping some ideas 1:1 scale before the construction. In order to make the construction process easier for the workers, we decided not to draw any documents, but to rely only on an architecture model as a construction document. The 1:50 scale model was used to visualize the structure, write down measurements and draw small diagrams to explain construction details.


▼可视化模型推敲设计

model design which is used to visualize structure © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-21.jpg

▼测量记录指导施工

measurements for guiding construction © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-22.jpg

▼一步一步施工流程

step by step construction process © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-23.jpg

blue-temple-bamboo-playground-24.jpg


校方将项目选址划定在校园中心的空地边缘,这块空地过去是男孩们的足球场。而构筑物所在地原为学校卫生间后的垃圾堆放点,为此我们花费了整整一周的时间来清扫场地并处理垃圾。通过将这块校园内最麻烦的地块改造成深受孩子们喜爱的场地,项目成功优化了校园内有限的娱乐空间。

The school allocated to our project a space that was at the border of the central open space that was mostly used by boys to play soccer. Our designated space was literally a rubbish dump behind the school bathroom. We had to spend an entire week cleaning up and dispose of the trash. By transforming the most problematic part of the school into a very desirable space for the kids, the limited space for recreational purposes was optimized in the school.


▼校园边缘空间得到优化

the border space in school gets optimized © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-8.jpg

▼竹建筑下的游乐空间

play space under the bamboo structure © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-9.jpg

blue-temple-bamboo-playground-10.jpg


设计理念在于将一系列充满想象力且自我驱动的游戏整合成一小段类似跑酷的游戏情节。游戏给予孩子们积极探索、充分参与的自由。这个如缎带一般的构筑物两端均提供了游乐的可能性,一端的竹席扭转蔓延到地面,延伸至一棵茂盛的大树旁,而另一端则伸展成倾斜的藤架。流畅的环形结构与校园建筑形成对比,成为校园场地内和孩子们的心目中一个既有趣又独特的场所。

The concept was to create a micro narrative as a series of imagination-fueled, self-directed games into a kind of parkour. The games give the children the freedom of exploring a multitude of ways of engagement. Both ends of the ribbon-like structure are inviting and welcoming the kids to come and play. One end starts as a bamboo mat floor right under a beautiful tree, the other as a tilted pergola. The circular shape of the structure contrasts with the architecture of the school and creates a special place on the site and in the minds of the kids, one that is playful and different.


▼结构的一端从大树处开始延伸

the bamboo mat starts up under a beautiful tree © Matias Bercovich

blue-temple-bamboo-playground-5.jpg

▼竹质构筑物细部

details of the bamboo structure © Matias Bercovich

▼顶平面图

the plan © Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-25.jpg

▼立面图

the elevations © Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-26.jpg

▼剖面图

the section © Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-27.jpg

▼结构分析图

the analysis diagram of the structure © Blue Temple

blue-temple-bamboo-playground-28.jpg



项目信息

项目名称:竹操场

工作室名称:Blue Temple

公司地点:缅甸仰光

建成时间:2019年

总建筑面积:95 m²

项目地点:缅甸仰光

项目内容:学校操场

首席建筑师:Raphaël Ascoli

图片来源:Matias Bercovich

摄影师个人网站: https://www.mbercovich.com/

摄影师电子邮箱:mbercovich@outlook.com

视频来源:Александр Дыль

视频摄影师个人网站:https://bizoshka0.wixsite.com/videoproduction

视频摄影师电子邮箱:dylalexandr@gmail.com

Project Name: Bamboo Playground

Office Name: Blue Temple

Firm Location: Yangon, Myanmar

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 95 m²

Project location: Yangon, Myanmar

Program: Middle school playground

Lead Architects: Raphaël Ascoli

Photographer

Photo Credits: Matias Bercovich

Photographer’s Website: https://www.mbercovich.com/

Photographer’s e-mail: mbercovich@outlook.com

Video Credits: Александр Дыль

Videographer’s Website: https://bizoshka0.wixsite.com/videoproduction

Videographer’s e-mail: dylalexandr@gmail.com



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目