首页  /  看设计   /  景观  /  正文

上海绿地中心徐汇绿地缤纷城景观设计 | 日建设计

日建设计 2021-07-27
原创
  • 项目名称:
    上海绿地中心徐汇绿地缤纷城
  • 项目地点:
    上海
  • 项目规模:
    304 910平方米
  • 设计公司:
  • 施工单位:
    绿地集团 / 上海绿地恒滨置业有限公司
  • 建成时间:
    2017
  • 图片来源:
    杨敏 / mintwow,胡文杰 / 上海渡影文化传播有限公司

在上海最繁忙的地铁站之一的上方,坐落着一座城市绿谷综合体。作为项目最出彩的亮点,设计师将一条步道式的景观公园融入在了建筑空间之中。并借由将自然环境与人类空间融合在一起的URBAN FARM概念,通过打造智能的屋顶形态,这个两万平米的绿谷综合体将它的步伐“编织”进了市民的日常生活。屋顶被解构成了尺度各不相同,却在不同高度上环环相扣的个体,并由次打造出妙趣横生的在三维层面上丰富变化而又紧密相连的室外平台与坡地,并与屋顶下方的建筑功能及其包含的人类活动交相呼应。

A green urban valley complex with a ‘street landscape park’ as a highlight in the architectural space, is sitting right above one of the most used metro stations in Shanghai. The 20,000m sq. green valley complex, designed with the URBAN FARM concept of merging nature and human space, weaves its way into the daily life of city dwellers through the intelligent roof geometry. The ‘roof’ is split into different scales and connected in various heights, where interesting terraces and slopes outdoor are connected in a 3D way, responding to the architectural functions below and human activities within it.


▼2万平方米的城市山谷

The 20,000sqm urban valley ©上海渡影文化传播有限公司

a-03)_The 20,000sqm urban valley.jpg

▼融合自然与人类空间,交织于日常生活

Merging nature and human space, weaves its way into the daily life ©杨敏

a-02)_Merging nature and human space, weaves its way into the daily life.jpg

▼人与自然共生的URBAN FARM

The URBAN FARM where people and nature coexist ©杨敏

a-01)_the URBAN FARM where people and nature coexist.jpg

▼如城市公园般的主购物街

Main shopping street like a city park ©上海渡影文化传播有限公司

a-04)_Main shopping street like a city park.jpg

▼设计示意

Design diagram ©日建设计

c-04)_It is not a relationship between ordinary public space and architecture.jpg

▼形态设计概念

Concept of the form ©日建设计

c-03)_concept of the form.jpg


这是一个峡谷形态的建筑拓扑型,建筑面积30万平方米,项目场地中心设计有一条宽阔的绿道(景观绿带)。它座落在一个上海核心地铁站的正上方,包裹着7号线和12号线的换乘站-龙华路站,吸引着所有每天到访这个地铁站的人们以及居住在项目周边的市民。

This is a valley-shaped architectural topography, floor area 300,000m2, with a very broad green pathway designed at the center of the site. It is located right above one of the core metro station Long Hua Lu, where metro Line 7 and Line 12 come across each other. It is an advanced Transit Oriented Development of the city, which attracts most of the population coming to visit who are using the station daily as well as the surrounding city dwellers.


▼绿道24小时向城市开放

Urban Corridor is 24 hours open to the city ©杨敏

a-05)_Urban Corridor is 24hours open to the city.jpg

▼地铁换乘站和购物区在作为城市核心的同时为日常生活带来自然气息

Urban Core is Metro transfers and shopping while feeling nature on a daily life ©上海渡影文化传播有限公司

a-06)_Urban Core is Metro transfers and shopping while feeling nature on a daily life.jpg

▼所有的商店都朝向室外

All stores face external space ©日建设计

a-07)_All stores face external space.jpg


场地内设计了巨大的绿化空间。在这些绿色之中,设计师以上海传统建筑的“老虎窗”为灵感,在不同的建筑高度上设置了着大量的外向型小型活动平台;并且通过将所有这些尺度适宜的活动场地、 绿化屋顶、办公入口、零售店铺以及公共交通场地被紧密的编织在生动有趣的在三维空间之中,凝聚成为了一个大尺度的,拥有充足自然光和绿色元素城市公共空间。

There are massive green space planned on site, with plenty of “small terrain” for activities scattered on various heights, inspired by the traditional Shanghai Architecture element: the Tiger Window. By weaving all the modestly sized activity spots together 3-dimensionally, It turns into a largely-scaled, joyful urban public space.


▼屋顶连接城市活动和上海传统

A roof that connects city activities and Shanghai tradition ©日建设计

c-08)_A roof that connects city activities and Shanghai tradition.jpg

▼绿道交通动线

Outdoor walking circulation ©日建设计

c-09)_Sustainable_Outdoor walking circulation.jpg

▼功能分析剖面

Section-Function flow vertically ©日建设计

b-2)_Section_Function flow vertically.jpg

▼各类活动和集会的场所

Various activities and gathering ©杨敏

a-09)_Various activities and gathering.jpg

▼市民们的休闲区

A rest for Shanghai citizens ©杨敏

a-08)_A rest for Shanghai citizens.jpg

▼屋顶花园充满孩子们的欢声笑语

The roof garden is full of children’s smiles ©上海渡影文化传播有限公司

a-10)_The roof garden is full of children's smiles.jpg


项目充分利用了环境技术,将所有的商业动线都安排在了无需空调的半室内半室外的灰空间内。通过此举,普通情况下每年需要112,000GJ的空调能耗在本项目中被削减为零。而且无空调的设计,有效降低了本项目每年二氧化碳的排放量约72,200吨,这相当于26.2公顷的森林一年能够吸收的二氧化碳的数量。

Heat island is a big problem for a typical mega city like Shanghai. Shopping Malls usually have a walking circulation indoor, but in Green Land, the main circulation is places outdoor and all the shops located along are open to the outdoor directly. The air-conditioner for the walking circulation which usually costs 112,000GJ per year, costs zero in Green Land Center. So does the running costs.


▼环境分析剖面

Section-Environment ©日建设计

b-1)_Section_Environment.jpg

▼步行系统的0能量消耗

Walking circulations enegy cost 0 ©日建设计

c-10)_Walking circulations enegy cost 0 .JPG.jpg

▼二氧化碳减排

Reduction CO2 emissions ©日建设计

c-11)_Reduction CO2 emissions.jpg

▼风向模拟

Wind-Simulation ©日建设计

c-05)_Wind_Simulation.jpg

▼展示城市建筑的新价值

Showing the new value of urban architecture ©杨敏

a-11)_Showing the new value of urban architecture.jpg

▼城市核心1,夜景

URBAN CORE 1 night view ©杨敏

a-12)_URBAN CORE1 night view.jpg

▼每个人的目的地

URBAN CORE is easy for anyone to find ©杨敏

a-13)_URBAN CORE is easy for anyone to find.jpg


建筑空间形态调节着环境自身的热工性能以抵抗城市的热岛效应,不仅唤醒城市,更给社会环境带来一份勃勃生机。这样清爽而振奋的环境,连同大尺度的绿化景观与建筑一起,使URBAN FARM成为上海核心地段最受瞩目的一颗明星。

The architectural space adapts nature’s own cooling system to counteract the heat-island effect, refreshing not only the cities but also the social environment. Together with our architecture, and the large-scale green landscape, the refreshing environment ensures our Urban Farm is the one of the most popular space right in the heart of Shanghai.  


▼是上海,更是全新的上海

Shanghai-like.but new Shanghai ©杨敏

a-14)_Shanghai-like.but new Shanghai.jpg

▼场地原貌

Site photo ©日建设计

c-01)_Site-photo-at-the-time-of-planning-start.jpg

▼项目总平面图

Siteplan ©日建设计

e-02)_Siteplan.jpg

▼项目地下层平面图

Basement floor plan ©日建设计

d-06)_Basement floor plan.jpg

▼项目入口层平面图

Ground floor plan ©日建设计

d-01)_Ground floor plan.jpg

▼项目二层平面图

2nd floor plan ©日建设计

d-02)_2nd floor plan.jpg

▼项目三层平面图

3rd floor plan ©日建设计

d-03)_3rd floor plan.jpg

▼项目四层平面图

4th floor plan ©日建设计

d-04)_4th floor plan.jpg

▼项目五层平面图

5th floor plan ©日建设计

d-05)_5th floor plan.jpg



项目名称:上海绿地中心 徐汇绿地缤纷城

项目地点:上海

项目规模:304 910平方米

设计公司:株式会社日建设计

施工方:绿地集团 / 上海绿地恒滨置业有限公司

建成时间:2017

图片来源:杨敏 / mintwow,胡文杰 / 上海渡影文化传播有限公司

建设单位:绿地集团 / 上海绿地恒滨置业有限公司

项目组成员:登内彻夫,须贺博之,段晓崑

合作设计:华东建筑设计研究总院

建筑用途:商业,办公,SA,会展,电影院,巴士客运站

建筑面积:304 910 平方米

竣工日期:2017 年

摄影:杨敏 / mintwow,胡文杰 / 上海渡影文化传播有限公司

Client: Greenland Group, Shanghai Huitong Real Estate Co., Ltd.

Design Team: Tetsuo Tonouchi, Hiroyuki Suga, Xiaokun Duan

Local Architect: East China Architectural Design & Research Institute

Program: Commercial, Office, SA, Gallery, Cinema, Bus Terminal

Total Floor Area: 304 910 m2

Completion: 2017

Photography: yangmin / mintwow, Hu Wenkit / Shanghai Pdoing Vision &

Culture Communication Co.,Ltd.



版权声明:本文版权归原作者所有,请勿以景观中国编辑版本转载。如有侵犯您的权益请及时联系,我们将第一时间删除。

投稿邮箱:info@landscape.cn

联系电话:010-62747757


0

发表评论

您好,登录后才可以评论哦!

热门评论

相关项目

  • 上海浦东新区
  • www.nikken.co.jp
  • global@nikken.jp